Hoe kan je het best je donsdeken wassen?

Onze lakens wassen we regelmatig, maar ons donsdeken wordt wel eens vergeten. Dat is maar goed ook, want je wast je donsdeken best zo weinig mogelijk. We raden aan om je donsdeken maximum 2x per jaar een wasbeurt te geven, meer niet. Geen idee hoe je dat aanpakt? Wij leggen je graag uit hoe je je donsdeken kan wassen.

Je donsdeken wassen

Zoals we al zeiden, was je je donsdeken best niet te veel. Het is beter je dekbed regelmatig te verluchten dan het te wassen. Als je dons wast, propt alles namelijk samen, en zal je het daarna weer moeten uitkloppen. Heb je liever een donsdeken dat je vaker kan wassen? Ga dan voor een synthetisch donsdeken. Dat is minder delicaat en mag je vaker onder handen nemen.

Als je dan toch beslist om je donsdeken te wassen, is het belangrijk om op volgende zaken te letten. Kijk zeker en vast naar het label voor je begint met wassen. Daar staan de instructies voor jouw specifieke dekbed op. Ongeacht de instructies, mag je dekbedden met natuurlijke materialen zoals dons of tencel op maximum 30°C wassen (40°C voor synthetische dekbedden). Stel je wasmachine in op fijne was of op het wolwasprogramma. Dat wil zeggen op een lager toerental en een lagere temperatuur. Belangrijk om in gedachten te houden: kies een natuurlijk, zacht en vloeibaar wasproduct om de dons niet te beschadigen. De trommel van je wasmachine moet minstens 14 kg inhoud hebben, zodat je je dubbel dekbed voldoende ruimte heeft om rond te draaien.

Heb je eens een vlek op je dekbed? Dan is het niet meteen nodig om je donsdeken te wassen, je hoeft enkel de vlek in kwestie aan te pakken. Sla de vulling weg uit het gebied waar de vlek zit, zo behandel je alleen het tijk. Verwijder de vlek zo snel mogelijk met een klein borsteltje met harde haren in combinatie met water en zeep.

donsdeken wassen

Je donsdeken drogen

Om je donsdeken daarna weer te drogen, stel je de droogkast in op een lage temperatuur en een laag toerental. Daarbij is het belangrijk dat de droogtrommel groot genoeg is, met minstens 14 kg inhoud. Een tip: gooi wat tennisballen in de droger, zo wordt de vulling evenredig verdeeld en hoopt die minder op. Of laat je deken gewoon drogen aan de lucht.

Tips om je donsdeken te onderhouden

Zie je het niet zitten om je donsdeken te wassen? Volg dan onderstaande tips je om donsdeken zo goed mogelijk te onderhouden:

  1. Schud je donsdeken dagelijks op: dat zorgt voor verluchting, verdeelt de dons gelijkmatig en zorgt voor betere isolatie.
  2. Laat je donsdeken regelmatig buiten verluchten: hang het af en toe buiten op een mooie dag. Vermijd daarbij de volle zon.
  3. Draai je donsdeken regelmatig om: zo blijft het volume zo goed mogelijk verdeeld over alle kanten.
  4. Behandel je donsdeken met zorg: zo is het bijvoorbeeld niet aangeraden om je donsdeken uit te kloppen met een mattenklopper of te stofzuigen. Plaats ook niet te veel zware dingen op je donsdeken.
  5. Breng je donsdeken niet naar de droogkuis: daar werkt men vaak met chemische producten die de werking van dons beschadigen. Breng je deken dan beter naar een specialist die dekbedden reinigt.

Wil je meer weten over hoe je je donsdeken moet onderhouden? Of wil je advies op maat over het perfecte beddengoed? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag om het beddengoed te kiezen dat bij jou past.

Scroll naar boven