Zijn powernaps goed voor je slaap ’s nachts?

’s Avonds eens extra lang doorwerken of nog één aflevering van je favoriete serie kijken. Het overkomt ons allemaal af en toe. Als we te weinig slapen, denken we wel eens aan een middagdutje om dat slaaptekort in te halen. Maar is dat wel een goed idee? Ontdek hier alles over powernaps en de effecten ervan op je nachtrust.

De voordelen van powernaps

Uit een geslaagde powernap haal je op een korte tijd heel wat cognitieve voordelen. Door een powernap word je alerter en voel je je energieker. Je zou met een kort dutje ook je productiviteit én je creativiteit aanzienlijk kunnen laten stijgen. Het zou ook stress en spanning verminderen, en zelfs het risico op hart- en vaatziekten met wel 37% verlagen. Een powernap heeft over het algemeen dus een positieve invloed op je gezondheid. Tenminste, als je het niet te lang doet.

powernaps

Wat is een goede powernap?

Er bestaan verschillende soorten powernaps, elk met hun eigen duur en effect. Best hou je je middagdutje onder de dertig minuten. Slaap je langer dan dertig minuten, dan beland je in je diepe slaap. Je wordt daardoor vermoeid en verward wakker. Je respecteert ook je eigen bioritme niet, waardoor je ’s nachts slechter zal slapen.

Het is bovendien aangeraden om te streven naar een vast schema, net zoals voor je nachtrust. Pas na een week lang dagelijks een powernap te houden, zouden de gezonde effecten echt merkbaar zijn. Hoe regelmatiger je je powernaps doet, hoe meer je eraan hebt. Je doet ze dus ook best altijd op hetzelfde tijdstip. De beste tijd voor een powernap is net na de lunch.

Samengevat: een dutje van minder dan 30 minuten kan dus absoluut geen kwaad voor je nachtrust. Doe het op het juiste moment, doe het regelmatig en houd het kort!

Meer weten over goede slaapgewoontes?

 

Wil je meer weten over goede slaapgewoontes? Wij helpen je graag met gepersonaliseerd slaapadvies! Neem gerust contact op of breng een bezoekje aan onze winkel in Ninove!

powernaps
Scroll naar boven