Schoonheidsslaap: waarheid of onzin?

Al van jongs af aan wordt ons geleerd dat we goed moeten uitrusten om er goed uit te zien. Is de welgekende “schoonheidsslaap” waarheid of onzin? Er blijkt toch een kern van waarheid achter te zitten. Ontdek het in deze blog.

Slapen maakt ons aantrekkelijk

Wie minder slaapt, wordt beoordeeld als minder aantrekkelijk en gezond. Dat blijkt uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut. Maar hoe komt dat, en wat zijn de effecten van een goede nacht slaap op ons uiterlijk?

schoonheidsslaap

Schoonheidsslaap: dit zijn de effecten

1. Slaap herstelt je huid en haar

Als je slaapt, komen je lichaam en je hersenen tot rust. Tegelijkertijd treden er tal van veranderingen op in je lichaam. Je bloeddruk en lichaamstemperatuur verlagen, je ademhaling vertraagt en er worden verschillende ‘slaaphormonen’ aangemaakt, elk met hun eigen functie.

De aanmaak van die hormonen heeft een gunstig effect op je stamcellen. En laat het nu net deze cellen zijn die instaan voor de celproductie en celvernieuwing van je huid.

Voldoende en goede nachtrust is dus cruciaal voor de vernieuwing van je huid. Maar ook je haar heeft voordeel bij de herstelprocessen die ’s nachts plaatsvinden. Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je haar dof wordt en kan zelfs haaruitval veroorzaken.

2. Slaap vermindert wallen

Een van de meest bekende bijwerkingen van een slaaptekort zijn wallen. Als je te weinig slaapt, breekt collageen onder je ogen af. Daardoor zijn de donkere bloedvaten onder je ogen beter zichtbaar, en krijg je zichtbare donkere kringen.

3. Slaap maakt rimpels minder zichtbaar

Hoewel “slaaprimpels” welbekend zijn bij 35-plussers, zorgt slaap er in het algemeen voor dat rimpels minder zichtbaar zijn. Tijdens je slaap, zweet je namelijk meer. En dat transpiratievocht maakt je huid strakker en soepeler. Bovendien zou het ook zichtbare lijnen minder diep maken.

4. Slaap houdt je slank

Uit onderzoek (The National Academy of Science) blijkt dat je gemiddeld een halve kilo zwaarder wordt als je vijf dagen na elkaar slechts vijf uur slaapt. Je lichaam maakt automatisch stresshormonen aan als je te weinig slaapt. Die hormonen zorgen ervoor dat je lichaam makkelijker vet opslaat.

Een slaaptekort heeft ook op twee andere hormonen effect: leptime en ghreline. Deze twee stoffen regelen je eetlust. Slaap je niet voldoende, dan is de balans tussen beide hormonen zoek. Je krijgt daardoor het gevoel dat je moet eten, en grijpt ook sneller naar suikerrijk voedsel.

Meer weten?

 

Wil je meer weten over de “schoonheidsslaap” of de effecten van een goede nachtrust? Die leggen wij graag uitgebreid voor je uit in onze winkel in Ninove. Ook voor ander advies over gezond slapen kan je bij ons terecht!

schoonheidsslaap
Scroll naar boven