Dit zijn de gevolgen van buikslapen

Er zijn drie veelvoorkomende slaaphoudingen: rugslapen, zijslapen en buikslapen. Buikslapen is ergonomisch gezien de slechtst mogelijke houding om te slapen. Op termijn krijgen de meeste buikslapers dan ook te kampen met rug- of nekklachten. We leggen uit wat de gevolgen zijn van buikslapen, en wat je kan doen als buikslaper om dat te verhelpen.

Is buikslapen echt zo slecht?

De meeste buikslapers liggen een hele nacht met de nek gedraaid om te kunnen ademen. In die positie is het erg moeilijk om je ruggengraat neutraal te houden. Bovendien zakt je onderrug te veel door als je op je buik slaapt. Daardoor komen je tussenwervelschijven onder druk te staan en belast je je onderrug, nekwervels en nekspieren.

buikslapen

Het enige positieve aan buikslapen is dat het snurken vermindert en kan werken tegen slaapapneu. Zoals we al zeiden is het ergonomisch gezien geen slimme keuze. Het is dus aangeraden om een andere slaaphouding aan te nemen. Daarnaast raden we ook aan om je matras en hoofdkussen af te stemmen op jouw slaappositie, ongeacht welk soort slaper je bent.

Het belang van de juiste ondersteuning

Om je ruggenwervel in een zo neutraal mogelijke positie te brengen, moeten je matras en hoofdkussen aangepast zijn aan je slaappositie. Een goed hoofdkussen moet voldoende steun geven aan je hoofd én nek. Buikslapers kiezen best een harde matras en een zacht, soepel en laag kussen. Zo belast je je nek het minste in buiklig.

seniorenbedden

De gevolgen beperken

Om rug- en nekklachten te verminderen na het buikslapen, kan je de dag starten met een stretchsessie. Door de nek en schouders te stretchen, zal de druk verminderen en zullen de omliggende spieren ontspannen.

buikslapen

Buikslapen afleren?

Het is moeilijk om buikslapen af te leren, omdat je tijdens je slaap geen bewuste keuzes maakt. Er zijn verschillende methodes om jezelf een andere slaaphouding aan te leren. Je kan een positioneringskussen aanschaffen, een langwerpig kussen dat je tussen je benen plaatst. Met zo’n kussen wordt het een pak moeilijker om naar buiklig te draaien.

Lukt het niet van de eerste keer? Geen paniek! Een nieuwe gewoonte aanleren, kost moeite, tijd en doorzettingsvermogen. Heb je professionele hulp nodig? Kom dan zeker eens langs! Wij helpen je graag met persoonlijk advies!

Scroll naar boven