Sporten voor het slapen, is dat nu een goed of slecht idee?

Heeft sporten voor het slapengaan een positieve of negatieve invloed op je slaapkwaliteit? We gaan daar in deze blog graag wat dieper op in, en bekijken de voor- en nadelen van sporten voor het slapen.

Wat doet sporten voor je nachtrust?

Bewegen is gezond op alle vlakken, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Zowel voor je fysieke als mentale gezondheid is het belangrijk om dagelijks te bewegen. Regelmatig bewegen heeft dan ook een positieve impact op je nachtrust.

  1. Verbeterde slaapkwaliteit: regelmatig bewegen kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren, waardoor je dieper en langer slaapt.
  2. Verminderde stress: sport helpt om stress te verminderen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere nachtrust.
  3. Verhoogde stofwisseling: door te sporten voor het slapen, blijft je stofwisseling verhoogd, wat kan leiden tot een betere vetverbranding tijdens je slaap.
sporten-voor-slapen

Waarom niet sporten voor het slapen?

Veel mensen denken dat je door te sporten moe wordt, en daardoor ook makkelijker in slaap valt. Dat is echter niet altijd het geval. Vooral het tijdstip waarop je gaat sporten, bepaalt de kwaliteit van je nachtrust. Sporten nét voor het slapengaan, kan zelfs een negatieve impact hebben op je nachtrust. We raden dan ook aan om niet later te sporten dan één uur voor het slapengaan.

  1. Aanmaak endorfine: tijdens het sporten worden bepaalde stresshormonen afgebroken en komt het hormoon endorfine vrij. Endorfine houdt je wakker en alert, en is dus ongewenst als je in slaap wil vallen.
  2. Verhoogde lichaamstemperatuur: als je sport, stijgt je lichaamstemperatuur. Om in te slapen, zou je lichaamstemperatuur echter lichtjes moeten dalen. Je kan om die reden moeilijkheden ervaren om in slaap te vallen na een intensieve trainingssessie.
  3. Individuele verschillen: het effect van sporten voor het slapen kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren geen negatieve effecten, terwijl anderen beter af zijn met sporten op een ander moment van de dag.
sporten-voor-het-slapen

Sporten voor het slapen, is dat nu een goed of slecht idee?

Over het algemeen kan regelmatige lichaamsbeweging bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en algemene gezondheid. Sporten later dan één uur voor het slapen, kan echter negatieve gevolgen hebben op je nachtrust. Als je merkt dat sporten voor het slapen je nachtrust negatief beïnvloedt, kan het nuttig zijn om te experimenteren met het tijdstip van je trainingssessies.

Scroll naar boven