Een waterbed of boxspring: wat is het verschil?

Er zijn veel overeenkomsten tussen waterbedden en boxsprings. Vooral het ligcomfort is zeer vergelijkbaar. Maar wat is dan het verschil? En kies je best een waterbed of boxspring? Ontdek het in deze blog!

Ligcomfort

In een waterbed komt je lichaam op een natuurlijke manier tot rust. Je drijft dan letterlijk op water en het bed past zich aan de vorm van je lichaam aan. Het ligcomfort op een matras met pocketveren is heel gelijkaardig. Beide types werken drukverlagend en verdelen je gewicht zo goed mogelijk. Je lichaam krijgt op alle plaatsen de perfecte ondersteuning, zodat je een ergonomische slaaphouding aanneemt.

Ventilatie

Het water van een waterbed bevindt zich in een gesloten zak. Dat betekent dus dat er geen enkele luchtcirculatie of vochtafvoer mogelijk is. Bij een boxspring geldt het tegenovergestelde. Door de open celstructuur verkrijg je optimale ventilatie en vochtafvoer. Best wel belangrijk als je je bedenkt dat we tot wel 0,5 liter vocht per nacht verliezen.

waterbed of boxspring

Gebruiksgemak

Ook op vlak van gebruiksgemak en comfort zijn er enkele punten die verschillen. Het enthousiasme van voorstanders van waterbedden stemt vooral uit het comfort. Alles aan een waterbed is persoonlijk instelbaar. Je kan het water opwarmen of afkoelen, zodat je steeds bij een aangename temperatuur in slaap valt. Dat betekent echter ook dat een waterbed een hogere energiekost met zich meebrengt. Bovendien kan je de hardheid en het nabewegen makkelijk aanpassen.

Maar ook bij een boxspring staat comfort centraal. Vooral in combinatie met de juiste matras en het juiste kussen zorgt een boxspring voor een royaal liggevoel. Een matras op een boxspring heeft verschillende ondersteuningszones die je comfort mee bepalen, maar er ook voor zorgen dat je lichaam overal optimaal ondersteund wordt. Een boxspring kan je, in tegenstelling tot een waterbed, ook elektrisch verstellen.

Een boxspring heeft echter nog een ander belangrijk voordeel, namelijk op vlak van onderhoud. Een waterbed moet je onderhouden, riskeert te lekken en is niet eenvoudig te verplaatsen of verhuizen. Een boxspring met pocketveren matras is veel makkelijker te verplaatsen en vergt weinig tot geen onderhoud. Hou er ook rekening mee dat een waterbed zwaar is. Je hebt dus een stevige ondergrond nodig.

Omwille van de talrijke voordelen, werken wij bij Slaap Concept bewust enkel met pocketveren matrassen en laten we waterbedden dus links liggen.

waterbed of boxspring

Hoe maak je de juiste keuze?

Hoe kies je nu tussen een waterbed of boxspring? Bij het kiezen van het juiste bed, moet je rekening houden met de nodige ondersteuning en drukverdeling. Ondersteuning hangt bij een boxspring af van de zones in de matras en het onderstel. De drukverdeling wordt onder andere bepaald door het materiaal van de toplaag en de kwaliteit van de veer. Wij werken om die reden enkel met geharde veren. De matras die het beste bij je past, is afhankelijk van je lichaam, je persoonlijke voorkeuren, je budget, etc. Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken!

Ga jij voor een waterbed of boxspring?

Heb je hulp nodig om de juiste matras voor jouw lichaam te vinden? Kom dan vrijblijvend langs in onze showroom. Wij helpen je graag met individueel advies op maat. We gaan daarbij te werk met betrouwbare meetinstrumenten, zoals de wervelscanner.

waterbed of boxspring
Scroll naar boven