Hoe kan je je diepe slaap verbeteren?

Een goede nachtrust heeft tal van voordelen. Slaap is cruciaal om het dagelijkse leven te verwerken en om je lichaam te laten recupereren. Slaap zorgt voor de ontwikkeling van je hersenen en de versterking van je geheugen. Een chronisch slaaptekort heeft een negatieve invloed op je immuniteit, bloedsuikerspiegel en gemoedstoestand. Dat slaap belangrijk is, is dus al lang duidelijk. Maar wat als je moeite hebt met goed slapen? Wij geven je enkele nuttige tips mee om je diepe slaap te verbeteren.

diepe slaap verbeteren

Het slaapproces

Vooraleer we je tips geven om je diepe slaap te verbeteren, nemen we het slaapproces onder de loep. Tijdens je slaap doorloop je verschillende fases die samen één cyclus vormen. Elk van die fases is belangrijk, maar REM slaap en diepe slaap staan toch wel aan de top. Een typische slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten, en herhaalt zich ’s nachts verschillende keren. Je gaat tijdens zo’n cyclus van wakker en rustend naar lichte slaap, daarna naar diepe slaap om te eindigen in REM slaap.

Tijdens de diepe slaap maak je hormonen aan die je lichaam en huid herstellen en opnieuw opbouwen. Je energieniveau wordt tijdens de diepe slaap ook opnieuw aangevuld. De diepe slaap vertegenwoordigt bij volwassenen gemiddeld 25% van de nachtrust. Je hebt dus ongeveer 1,5 a 2 uur diepe slaap per nacht nodig.

diepe slaap verbeteren

Zo kan je je diepe slaap verbeteren

Goed slapen, dat begint eigenlijk al overdag. Voer enkele goede gewoontes in, en ervaar zelf het effect op je nachtrust.

  1. Beperk je cafeïne inname: cafeïne kan je slaapkwaliteit aantasten.
  2. Beperk je alcohol inname: drink in de laatste uren voor het slapengaan geen alcohol.
  3. Eet niet te laat: we raden aan om niet te zwaar te tafelen voordat je gaat slapen.
  4. Beweeg voldoende: door doorheen de dag voldoende te bewegen, verbetert je slaapkwaliteit, slaapduur en de continuïteit van je slaap.
  5. Integreer een vast slaapritueel: ontwikkel je eigen avondritueel om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Neem bijvoorbeeld een warm bad, doe ontspanningsoefeningen of maak een rustige avondwandeling.
  6. Leg je telefoon weg: vermijd blauw licht en prikkels minstens 1 uur voor het slapengaan.
  7. Slaap in een donkere ruimte: duisternis zorgt ervoor dat melatonine, een slaapregulerend hormoon, vrijkomt. En als je slaapkamer te licht is, wordt dat proces verhinderd.
  8. Slaap in een goed bed: om je lichaam de kans te geven volledig te ontspannen, is ook een ergonomisch bed aangeraden.

Meer informatie?

Wil je meer tips om je diepe slaap te verbeteren? Of kunnen we je helpen met persoonlijk advies? Kom gerust langs in onze winkel in Ninove voor individueel slaapadvies!

waterbed of boxspring
Scroll naar boven