Je hoofdkussen wassen: zo doe je dat

hoofdkussen wassen

Na verloop van tijd vult je hoofdkussen zich met zweet, make-upresten, huidschilfers en huisstofmijt. Zelfs bepaalde schimmels nestelen zich graag in je kussen. Dat je een hoofdkussen moet wassen, lijkt dus vanzelfsprekend. Maar hoe begin je daaraan?

Hoe vaak moet je je hoofdkussen wassen?

Het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Daarom raden we in eerste instantie aan om een goede kussenbeschermer te kiezen. Die kan je heel eenvoudig wassen, en zorgt ervoor dat je je hoofdkussen minder (of zelfs helemaal niet) moet wassen.

Maar wat als je geen kussenbeschermer hebt? Hoe vaak je je kussen wast, kies je natuurlijk zelf. Om het fris en schoon te houden, reinig je het best één keer per seizoen. Wij raden aan om je kussen voornamelijk te wassen als er vlekken ontstaan. Als je allergisch bent voor huisstofmijt, is het aangeraden om dat vaker te doen.

hoofdkussen-wassen

De beste techniek om elk type hoofdkussen te wassen

Voor de meeste types kussens geldt een algemene regel: was op een voorzichtig programma, op 30°C (of hoger indien aangegeven) met een dopje wasmiddel. Maar dat hangt af van het materiaal van jouw hoofdkussen. Zorg ervoor dat je de wasvoorschriften opvolgt om de levensduur van jouw kussen te verlengen.

1. Een donzen hoofdkussen wassen

Vernieuw regelmatig de kussensloop van je donzen hoofdkussen en schud het dagelijks op om zijn vorm te herstellen. Zo hoef je het kussen eigenlijk niet te wassen, behalve bij vlekken.

Een donzen hoofdkussen kan je perfect in de wasmachine reinigen, maar doe je best niet te vaak. Een kleine hoeveelheid wasmiddel en een fijn wasprogramma (≥30°C) zijn hierbij aangeraden. Net zoals bij het wassen van een donsdeken, zal ook in een kussen de dons samen proppen. Schud je donzen kussen na het wassen dus goed op.

Let op: steek je donzen kussen niet in de droogkast.

hoofdkussen-wassen

2. Een synthetisch hoofdkussen wassen

Voel je je beter bij een kussen dat je vaker mag wassen? Ga dan voor een synthetisch hoofdkussen! Je mag een synthetisch hoofdkussen zo vaak als nodig in de wasmachine wassen, maar check wel altijd het waslabel! Ook hier geldt dat je regelmatig de kussensloop van je synthetisch hoofdkussen moet vernieuwen en het dagelijks moet opschudden om zijn vorm te herstellen.

3. Een latex hoofdkussen wassen

Een latex hoofdkussen mag niet in de wasmachine. De kern uit latex mag niet nat worden, omdat die dan zijn veerkracht en ondersteuning verliest. Gelukkig neemt latex niet veel bacteriën op, dus hoeft het in principe niet gereinigd te worden. Bij een latex kussen kan je de hoes wel wassen. Hou het dus gewoon bij het reinigen van de hoes en kussensloop of ga voor een kussenbeschermer.

Je kussen drogen na het wassen

Je kan een donzen of synthetisch hoofdkussen na het wassen best drogen aan de lucht. Zorg ervoor dat het helemaal droog is om schimmelvorming te voorkomen. Een donzen kussen schud je na het wassen best op om de vulling mooi te verdelen.

hoofdkussen-wassen

Ben je toe aan een nieuw hoofdkussen?

Een goed hoofdkussen moet voldoende steun geven aan je hoofd en nek. En die ondersteuning kan na verloop van tijd flink aftakelen. Vervang dus zeker op tijd je hoofdkussen om rug- en nekklachten te voorkomen. Wij helpen je graag om het juiste hoofdkussen te kiezen!

 

 

Scroll naar boven