Waarom is slaap zo belangrijk?

We slapen maar liefst een derde van ons leven. Slaap maakt dus een heel groot deel uit van ons leven. Maar waarom is slaap zo belangrijk? Wij proberen je een antwoord te geven met informatie rechtstreeks uit onze expertensessie over slaap, met gastspreker prof. dr. Cluydts.

waarom-is-slaap-belangrijk

De functie van slaap: waarom is slaap belangrijk?

Tijdens onze expertensessie ging prof. dr. Cluydts dieper in op de functies van slaap. We leerden onder andere dat je slaap niet kan uitstellen. Een gebrek aan slaap is nog gevaarlijker dan een gebrek aan eten of bewegen. Slaap bevordert ons prestatievermogen, onze geheugenfuncties en onze creativiteit.

Slapen is vergelijkbaar met een belangrijke onderhoudsbeurt voor je lichaam. Tijdens de slaap worden je hersenen als het ware schoon gespoeld. Je hersenen krijgen de kans om zich te reinigen, de voorbije dag te verwerken en zich voor te bereiden op een nieuwe dag. Slaap zorgt er met andere woorden voor dat je kan functioneren. Taken zoals spreken, onthouden en creatief zijn, worden heel wat moeilijker zonder slaap.

Het belang van je slaap-waakritme

Om goed te kunnen functioneren, is het dus belangrijk dat je jezelf voldoende kwalitatieve slaap gunt. Het ideale aantal uur slaap verschilt van persoon tot persoon. Twee belangrijke factoren dragen bij tot jouw ideale slaap-waakritme: de slaapdruk (het aantal uur dat je al wakker bent) en jouw biologische klok. Wanneer je best gaat slapen en om welk uur je weer wakker wordt, is voor iedereen anders. Als je afwijkt van jouw persoonlijke slaap-waakritme, zal je problemen ervaren met inslapen en opstaan.

Slaapverstoorders, zoals licht, lawaai en stress hebben een invloed op jouw slaap-waakritme. Ze kunnen leiden tot slaaptekort en zijn om die reden best te vermijden.

waarom is slapen belangrijk

De gevolgen van slaaptekort

Als je te weinig slaapt, dan herstellen je lichaam en geest onvoldoende. Slaaptekort kan ernstige gevolgen hebben. Een gebrek aan slaap leidt op korte termijn tot vermoeidheid, verminderde concentratie, een verzwakt immuunsysteem en humeurigheid. Ook je reactiesnelheid neemt af als je niet voldoende slaapt, en je geheugen werkt minder goed.

Op lange termijn krijg je zelfs te maken met grotere gezondheidsproblemen zoals infecties, overgewicht, burn-out, verhoogde bloeddruk en type 2 diabetes. Een chronisch slaaptekort kan bovendien leiden tot een depressie en geheugenverlies.

Wist je dat…

...je 11 keer meer kans hebt op een verkeersongeval als je minder dan 4 uur geslapen hebt?

...het effect van chronisch slaaptekort overeenkomt met een alcoholwaarde van 0,5 promille in je bloed?

waarom-is-slaap-belangrijk

Zo kan je jouw slaap verbeteren

Waarom slaap belangrijk is, is ondertussen wel duidelijk. We geven je daarom graag enkele tips mee om jouw slaap te verbeteren:

  1. Probeer elke dag te bewegen: zelfs milde fysieke activiteit heeft een positieve impact op je slaapkwaliteit.
  2. Start je dag met voldoende licht: daglicht is essentieel voor een gezond slaappatroon. Begin je dag bij voorkeur door buiten te bewegen.
  3. Gebruik nooit de snooze knop: sluimeren heeft een averechts effect op slaap.
  4. Hanteer een regelmatig slaappatroon: dat helpt om makkelijker in slaap te vallen.

Hulp nodig?

Heb jij te kampen met een slaaptekort? Of ervaar je andere slaapproblemen? Aarzel dan niet om hulp te vragen! Wij staan klaar met advies op maat!

Scroll naar boven