Je slaaphouding bepaalt welk kussen je nodig hebt

Wist je dat de helft tot 84% van de Belgische bevolking ooit met rugklachten kampt? Vooral bij mensen met een zittend beroep en mensen die veel moeten tillen, is rugpijn een veelvoorkomende kwaal. Echter: als je slecht slaapt of een verkeerde slaaphouding hebt, kan je hierdoor ook rugklachten krijgen. Je slaap dient om fysiek en mentaal te herstellen, zodat je overdag kan functioneren. Een goede, ergonomische matras is daarbij essentieel.

Een optimale slaaphouding begint bij jouw matras

Niet enkel jouw houding overdag bepaalt dus of je last krijgt van rugklachten, maar ook je slaaphouding, matraskeuze en hoofdkussen hebben een grote invloed. Om rugpijn te voorkomen, gaan ergonomie en ergonomisch slapen hand in hand.

Ben je een zijslaper, een buikslaper of toch een rugslaper? Elke optimale slaappositie omvat drie pijlers: ondersteuning van de rug, efficiënte de- en rehydratatie van de wervelzuil en een gelijkmatige drukverdeling. Jouw ideale matras zorgt er ten eerste voor dat je ruggenwervel mooi in zijn natuurlijke kromming ondersteund kan worden. Ten tweede brengt ze jouw tussenwervelschijven ’s nachts in een onbelaste positie zodat jouw wervelzuil voeldoende vocht kan opnemen. Hierdoor kunnen jouw spieren herstellen. De gelijkmatige drukverdeling houdt ten derde rekening met jouw lichaamsbouw.

Slaaphouding-slaapkwaliteit 2

In welke houding slaap jij?

Hieronder leggen we je uit hoe je jouw lichaam, en dus ook je rug, tijdens het slapen minder kan belasten.

Ben je een zijslaper, dan lig je op jouw zij in een foetushouding. Voor de beste slaapkwaliteit is het essentieel dat je schouders en heupen voldoende in de matras zakken, maar je taille wel de nodige ondersteuning krijgt. Wij kunnen eenvoudig een sleepscan doen om de drukpunten van je lichaam te bepalen. Een Equilli, Recor Bedding of Kreamat matras vertaalt de analyse in een optimaal ergonomisch ligcomfort en verlicht de rugpijn. Als zijslaper heb je ook meer steun nodig aan de nek. We raden een kussen met een verstevigende nekrol aan: deze vult de ruimte tussen de matras en de nek op.

Rugslapers ervaren minder druk op het lichaam omdat het een groter contactoppervlak met de matras heeft. Om de druk in je onderrug wat te verlichten kan een elektrisch verstelbare boxspring of verstelbare lattenbodem soelaas bieden. Denk ook aan een kussen met ophoogplaatjes: deze plaatjes bepalen de perfecte hoogte van het kussen zodat je met eventuele nekklachten komaf kan maken.

Als buikslaper ben je vaak een onbewuste zijslaper. Als je op je buik slaapt, zijn jouw nekwervels verdraaid en is jouw onderrug hol. Op termijn kan dit leiden tot stramheid, spierpijn en gewrichtspijn. Deze slaappositie heeft dus de meeste impact op jouw slaapkwaliteit en een optimalisatie is aanbevolen.

Hulp nodig bij het optimaliseren van jouw slaappositie?

Ondervind je ’s morgens (naast rugpijn) andere klachten? We heten je van harte welkom in onze toonzaal in Ninove voor een uitgebreide, individuele analyse en het juiste slaapadvies.

Scroll naar boven