Hoe beter slapen dankzij voeding?

Een goede nachtrust is cruciaal voor je gezondheid en welzijn. Het kan je helpen om beter te presteren op het werk, je humeur te verbeteren en je lichaam te herstellen na een lange dag. Voeding speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van een goede nachtrust. Hoe kan je beter slapen dankzij voeding? Wij geven je een antwoord met informatie uit onze expertensessie, met voedingsexperte Lesley Van Hul.

Heeft voeding een impact op je slaap?

Voeding heeft een rechtstreekse impact op je slaap. Elke keuze die je maakt met betrekking tot voeding beïnvloedt met andere woorden je nachtrust. Je bepaalt dus doorheen de dag deels zelf hoe je de volgende nacht zal slapen. En dat begint al vanaf het ontbijt.

Voedingsmiddelen die het eiwit Tryptofaan bevatten, werken slaapbevorderend. Deze voeding zorgt ervoor dat je lichaam het slaaphormoon melatonine aangemaakt, een lichaamseigen stofje dat je helpt om beter te slapen.

hoe-beter-slapen

Tryptofaan zit o.a. in amandelen, banaan, melk en honing. Heb je een allergie of intolerantie? Dan is het goed om weten dat je Tryptofaan ook in supplementvorm kan innemen om beter te slapen.

Gezonde voeding = gezonde slaap?

Er spelen uiteraard nog tal van andere factoren mee, maar over het algemeen kunnen we stellen dat gezonde voeding voor een gezondere slaap zorgt. Zware avondmaaltijden zijn af te raden. Een zware maaltijd of een maaltijd met veel vetten zorgt voor een snellere stofwisseling. Daardoor gaat je lichaamstemperatuur omhoog, voel je je minder slaperig, en kan je dus ook minder goed slapen.

hoe beter slapen

We geven je hieronder een overzichtje van welke voeding slaapbevorderend, en welke net slaapverstorend werkt.

  • Slaapbevorderend: volkoren pasta, peulvruchten, aardappelen, gevogelte, mager vlees, groenten, volkoren couscous, quinoa, vis, melk, amandelmelk, amandelen, banaan, honing, kruidenthee (valeriaan, passiebloem, linde, lavendel, kamillethee).
  • Slaapverstorend: pikante gerechten, alcohol, koffie, zwarte thee, koeken, chocolade, wit brood, gefrituurd eten, zware roomsauzen.

Eten voor het slapengaan

Voor een optimale nachtrust eet je best 2 à 3 uur voor het slapengaan niets meer, zodat je DLMO niet verstoord wordt. Het DLMO, Dim Light Melatonin Onset, is het moment waarop je melatonineproductie start. Bij de meeste mensen is dat twee uur voor het slapengaan.

Wil je toch graag nog iets eten? Opteer dan voor bessen (aardbeien, frambozen, blauwe bessen) met weinig suiker.

Wat met alcohol?

Er wordt gezegd dat je van een glaasje alcohol sneller in slaap valt. Dat klopt, maar het doet helaas geen goed aan de kwaliteit van je slaap. Je slaapt door alcohol minder diep, en je nachtrust wordt meer onderbroken.

Meer weten over hoe je beter kan slapen dankzij voeding?

Heb je nog vragen of wil je gewoon graag meer weten over hoe je beter kan slapen? Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden graag jouw vragen.

Scroll naar boven