Is een vast slaapritme echt nodig?
Heb jij problemen met inslapen? Of voel je je niet helemaal uitgerust bij het ontwaken? Dan zou dat deels aan je slaapritme kunnen liggen. Mensen met een vast slaapritme blijken over het algemeen meer tevreden over hun slaap. Is een vast slaapritme echt nodig? We geven je in deze blog graag een antwoord.
Waarom een vast slaapritme?
Je slaap wordt gereguleerd door twee processen: slaapdruk en circadiaans ritme (beter gekend als je biologische klok). De combinatie van slaapdruk en bioritme bepaalt je persoonlijke slaap-waakritme, met andere woorden wanneer je wakker bent en wanneer je slaapt.
Je slaapdruk neemt toe hoe langer je wakker bent, waardoor je je slaperig zal voelen. Je biologische klok duidt dan weer op de 24-urige cyclus die je keer op keer doorloopt. Het circadiaan ritme wordt sterk bepaald door je blootstelling aan (blauw) licht.
Door elke dag op dezelfde tijd op te staan en te gaan slapen, bouw je een vast slaapritme op. Daardoor val je op termijn makkelijker in slaap (want de slaapdruk is hoog en je bioritme geeft aan dat het tijd is om te slapen) én wordt opstaan ook makkelijker (want je lichaam weet dat het tijd is om op te staan).
Betere slaapkwaliteit
Slaapdeskundigen bevestigen dat een vast slaapritme leidt tot een betere slaapkwaliteit. Bij een wisselend slaappatroon moet je biologische klok zich steeds aanpassen. Probeer dus een regelmatig slaappatroon aan te houden, ook in het weekend! Hou bij voorkeur ook vast aan een avondritueel, waarbij je telkens dezelfde handelingen doet voor het slapengaan. Zo weet je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen.
Wat is het ideale slaapritme?
Uiteraard is het beste slaapritme datgene waar jij je goed bij voelt. Als jij jouw slaap als goed en kwalitatief ervaart, is er weinig reden om daar verandering in te brengen. Over het algemeen wordt er echter aangeraden om 7 à 8 uur per nacht te slapen. Om welk uur je daarbij gaat slapen of opstaat, is van weinig belang, zolang dat elke dag ongeveer hetzelfde is. Heb jij minder of net meer slaap nodig? Dat kan! Het ideale slaapritme is persoonlijk, en is dus voor iedereen anders.
Een slechte nacht achter de rug?
Heb je er een slechte nacht opzitten? Maak het dan niet erger door te blijven liggen of slaap ‘in te halen’. Dat zorgt er alleen maar voor dat je moeilijker zal inslapen de nacht nadien. Hoe moeilijk het ook is na een slechte nacht, probeer je normale slaappatroon aan te houden.
Meer weten?
Wil je graag meer weten over gezond slapen? Kom dan gerust langs bij ons in Ninove! We helpen je graag verder!