Te weinig diepe slaap? Dit zijn de gevolgen
Voel je je niet volledig uitgerust bij het ontwaken? Dan krijg je mogelijks te weinig diepe slaap. Een slaaptekort kan ernstige gevolgen hebben op korte, maar vooral op lange termijn. Het is dus belangrijk om er iets aan te doen! Wij gaan er in deze blog graag dieper op in.
Wat is diepe slaap?
Tijdens je slaap doorloop je verschillende fases die samen jouw slaapcyclus vormen. Diepe slaap is een fase van die cyclus die wordt gekenmerkt door een vertraging in hersenactiviteit. Je hersengolven zijn tijdens je diepe slaap trager en groter en zorgen voor de ontspanning van je spieren en een vertraging in je hartslag en ademhaling.
Diepe slaap speelt een belangrijke rol in fysiek herstel en groei, en de vernieuwing van je lichaam. Er vinden heel wat belangrijke processen plaats in je lichaam. Je recupereert tijdens je diepe slaap optimaal en bouwt energie op om de volgende dag te beginnen.
Wanneer spreek je van te weinig diepe slaap?
Je diepe slaap bedraagt idealiter ongeveer 20 à 25% van je totale slaaptijd. Slaap je ongeveer 8 uur per nacht? Dan zou je een 1,5 à 2 uur diepe slaap per nacht moeten hebben. De hoeveelheid diepe slaap die nodig is, varieert wel van persoon tot persoon. Leeftijd, gezondheid en andere factoren spelen daarbij een rol. Ouderen slapen vaak slechter en ervaren minder herstellende rust.
Wat zijn de gevolgen van te weinig diepe slaap?
Zoals we al zeiden, is diepe slaap een onmisbaar onderdeel van een gezond slaappatroon. Het draagt bij aan je algemene welzijn. Te weinig diepe slaap kan dus ernstige gevolgen hebben. Je zal somberder zijn bij het ontwaken, en doorheen de dag moeite hebben met actief en sociaal zijn. Maar dat is lang niet alles…
Wanneer je onvoldoende diep slaapt, heeft dat impact op vrijwel je hele functioneren. Je geheugen, concentratievermogen en creativiteit zullen eronder lijden. Want tijdens het slapen ontstaan er nieuwe hersenverbindingen, waardoor je geheugen verbetert en je creatiever wordt.
Bovendien kan je weerstand er serieus op achteruit gaan als je te weinig diepe slaap hebt. Tijdens je diepe slaap wordt er in je lichaam een soort van interne schoonmaak gehouden, waardoor schadelijke stoffen weggewerkt worden, beschadigde cellen vernieuwd worden en afvalstoffen afgevoerd worden. En een gebrek daaraan kan op zijn beurt tot wallen, rimpelvorming en een onzuivere huid leiden.
Op lange termijn kan je te maken krijgen met zwaardere gezondheidsproblemen, zoals infecties, overgewicht, burn-out, verhoogde bloeddruk en type 2 diabetes. Een chronisch slaaptekort kan in sommige gevallen zelfs leiden tot een depressie en geheugenverlies.
Hulp nodig om gezond te slapen?
Merk je dat je te weinig diepe slaap hebt? Wij geven je in deze blog enkele nuttige tips mee om je diepe slaap te verbeteren. Daarnaast kan je ook altijd op ons rekenen voor slaapadvies en professionele hulp. Kom gerust eens langs in onze showroom in Ninove!