Wat betekent de uurverandering voor je slaappatroon?

Het winteruur gaat in, en dat betekent dat de dagen korter worden. De donkere dagen wegen voor sommigen zwaar door, en kunnen zelfs een fameuze "winterdip" veroorzaken. Maar wat is nu eigenlijk de invloed van het winteruur op je slaappatroon?

uurverandering

Invloed van de uurverandering op je slaap

Aangezien we bij de overschakeling van zomer- naar wintertijd een uurtje langer mogen slapen, ervaren de meeste mensen dit als positief. Experten zeggen dat de nadelen van de uurverandering beperkt zijn. Zo zou je bijvoorbeeld 21% minder kans hebben op een hartaanval de dag nadat het uur verandert. Toch blijkt dat de invloed van de uurverandering op je slaap net wat gecompliceerder is. Je bioritme moet zich aanpassen na het overschakelen. Per uur dat je schuift moet je ongeveer een halve tot een hele dag wennen aan het nieuwe ritme.

1.Korte dagen en lange nachten

In de winterperiode staan we in het donker op en gaat de zon al vroeg onder. Door gebrek aan licht en de onnatuurlijke levensstijl die daarmee gepaard gaat, kampen veel mensen met slaapproblemen. Ons bioritme is verward.

2. Vermoeidheid en depressie

Het gebrek aan zonlicht zorgt niet alleen voor een verstoord bioritme, maar ook voor een tekort aan vitamine D. Daardoor stijgt de kans op seizoensgebonden vermoeidheid en depressie, ook wel gekend als een winterdip. De winterdip komt opvallend meer voor bij vrouwen in januari en februari.

3. Verstoord eetpatroon

Minder zonlicht (en het tekort aan serotonine dat daarmee gepaard gaat) versterkt bovendien ons verlangen naar koolhydraatrijk voedsel, alcohol en zoetigheid. De extra opname van suikers zorgt er op zijn beurt voor dat we overdag sneller vermoeid zijn en ’s avonds moeilijker in slaap vallen.

Hoe beperk je de invloed op je slaappatroon?

Bereid je voor in de periode voor de uurverandering. Ga bijvoorbeeld een uur later slapen op de avond waarop het winteruur wordt ingesteld, zodat je lichaam went aan het nieuwe ritme. Sta op de dag na de overschakeling meteen op de juiste tijd op en zorg ervoor dat je voldoende licht op je netvlies krijgt.

Om vermoeidheid en depressie in de winterperiode tegen te gaan, speelt beweging een belangrijke rol. Tijdens het sporten maken je hersenen endorfine aan, waardoor je je meteen een stuk beter voelt.

Het tekort aan zonlicht los je op door minstens een half uur per dag buiten te genieten van het daglicht of een lichttherapielamp te gebruiken. Als het buiten donker is, kan je een lichttherapielamp van 10.000 lux of een lichtbril overwegen. Ook extra vitamine D innemen kan nuttig zijn (bespreek dit eerst met je huisarts).

Meer weten over een gezond slaappatroon?

Wil je meer tips om je slaappatroon en bioritme gezond te houden? Neem gerust contact op of kom eens langs in onze winkel in Ninove. Wij geven je graag advies.

Scroll naar boven