Doorslaapproblemen: wat doe je eraan?

Elk uur zien op de klok, draaien, woelen, staren… Het is enorm vervelend om ’s nachts wakker te liggen, maar voor veel mensen is het een scène die zich elke nacht afspeelt. Herkenbaar? Dan heb je mogelijks te maken met een doorslaapprobleem. We helpen je graag! Lees hier de meest voorkomende oorzaken van doorslaapproblemen en wat je eraan kan doen.

doorslaapproblemen

Wat is de oorzaak van jouw doorslaapproblemen?

Een slaapprobleem zorgt ervoor dat je ’s nachts gefrustreerd bent, maar je zal de invloed ook overdag merken. De gevolgen van een slaapgebrek zijn niet mild. Doorslaapproblemen ontstaan meestal niet van de ene dag op de andere. Er zijn tal van factoren die aan de oorzaak van jouw slaapprobleem kunnen liggen. We zetten de meest voorkomende hieronder op een rijtje.

doorslaapproblemen

1. Stress

Tijdens stresserende of emotionele periodes duiken er vaak slaapproblemen op. Het stresshormoon, cortisol, is tijdens zulke periodes hoger dan normaal. Als het cortisolniveau ’s avonds en vooral ’s nachts niet voldoende daalt, slaap je minder diep en word je dus ook vaker wakker.

Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Dat is voor iedereen anders. Jij ontspant misschien door tv te kijken, terwijl iemand anders ontspant door een goed boek te lezen of te gaan wandelen. Zoek uit wat jou tot rust brengt, en pas dat toe voor je gaat slapen.

2. Onregelmatig slaapritme

Een onregelmatig slaapritme kan voor slaapproblemen op lange termijn zorgen. Wie in een ploegensysteem werkt, bijvoorbeeld, ervaart een verstoorde waak- en slaapcyclus. Ook een jetlag kan voor doorslaapproblemen zorgen, al is dat meestal van korte duur. Probeer een regelmatig slaapritme aan te houden, en probeer ook tijdens het weekend zo weinig mogelijk af te wijken van dat slaapritme.

3. Verstorende omgeving

Ook door verschillende omgevingsfactoren kan je slaap verstoord worden. In sommige gevallen is dat eenvoudig op te lossen. Lig je wakker door een slecht bed of hoofdkussen dat niet voldoende ondersteuning biedt? Dan kan je gewoon even langskomen bij Slaap Concept voor de juiste slaapoplossing! Heb je echter last van andere slaapverstoorders, zoals geluidshinder of licht? In dat geval kunnen oordopjes of verduisterende gordijnen een oplossing bieden.

4. Ongezonde gewoontes: slaapmiddelen, roken, alcohol of cafeïne

Misschien weet je dat cafeïne je slaap beïnvloedt, maar ook roken, alcohol en slaapmiddelen hebben een negatieve impact op je slaap. En ook wat je eet speelt een belangrijke rol. “Verdovende” middelen zorgen er in eerste instantie voor dat je sneller slaapt, maar verminderen je slaapkwaliteit aanzienlijk. Probeer het gebruik ervan dus te beperken, zeker net voor het slapengaan.

doorslaapproblemen

5. Medische of psychologische problemen

Psychologische problemen, zoals depressies of angststoornissen, leiden vaak tot slaapproblemen. Voor zulke problemen zoek je best gerichte medische hulp. En ook tal van medische redenen kunnen verantwoordelijk zijn voor jouw doorslaapproblemen: rusteloze benen of rug- of nekklachten kunnen je ’s nachts wakker houden. Rug- en nekklachten kunnen (deels) verholpen worden door je lichaam ’s nachts de juiste ondersteuning te bieden. Een aangepaste matras en hoofdkussen kunnen wonderen doen!

Wat kan je er zelf aan doen?

Wat je overdag doet, bepaalt voor een groot deel hoe je slaapt. Beweeg je veel en heb je gezonde eet- en drinkgewoontes, dan zal je daar de positieve effecten van ondervinden op je slaapkwaliteit. We geven je in deze blog nog enkele tips mee om je diepe slaap te verbeteren.

Advies op maat

Voel je je hopeloos in de strijd tegen doorslaapproblemen? Kom dan gerust langs bij ons! Wij staan klaar met persoonlijk advies om jou te helpen. Op naar jouw ultieme nachtrust!

Scroll naar boven